Welkom

Ons gezellige vakantiehuis The Big Moose ligt midden in de natuur op zo’n 10 km van het stadje Strängnäs. In de nabije omtrek zijn schilderachtige dorpjes met havens, meren, kastelen, domkerk, stoomtrein, stoomboot en tevens de oude vikingen hoofdstad op het eiland Birka, een Vikingfestival en Ridderspelen. U kunt hier in de buurt kanoën, fietsen, mountainbiken, wandelen, zwemmen en golfen. In het bos rond het huis kunt u bosbessen en paddenstoelen plukken of een vos, eland, hert of ree tegenkomen.

Binnen het uur bent u al in de prachtige hoofdstad Stockholm (het Venetië van het noorden) met veel mooie musea, cultuur en winkels; genoeg om meerdere dagen rond te struinen. De ligging van ons vakantiehuis maakt trips naar de stad Stockholm en de unieke scherenkust (skärgård) rond Stockholm met duizenden eilanden aan de Oostzee uitstekend mogelijk.

Het vakantiehuis is in 1904 gebouwd als een arbeiderswoning voor het landbouwpersoneel van de grootgrondbezitter of herenboer. Reeds vanaf de 17e eeuw woonden er landarbeiders op ons perceel. Het huis is in 2006 geheel gerenoveerd en voorzien van de gemakken van deze tijd met de behoud van de oorspronkelijke details. In 2017 zijn de ramen weer geschilderd en in enkele ramen is een hor tegen eventuele insekten geplaatst.

Het huis heeft een grote tuin met een prachtig uitzicht waar man kan genieten van de schone Zweedse lucht en de stilte. Het ligt midden in uitgestrekte bossen met her en der een meer en kleine stroompjes met bevers. Gedetailleerde plattegronden kan men van ons lenen, maar dan nog kan men heerlijk verdwalen in de bossen en zich verwonderen over de bosbessen, paddestoelen en korstmossen.

Vossen, dassen, reetjes, kraanvolgels en hazen zien we geregeld voorbij struinen. In het bos leven ook everzwijnen, veelvraten, lynxen en wellicht zelfs een verdwaalde wolf; maar al die dieren zien we helaas heel zelden, maar je kunt ze ’s avonds wel horen. We hebben het huis Grote Eland genoemd daar deze grote jongens zich ook in de bossen rond ons huis ophouden en ons perceel Lilla Åstorp (Kleine huis op de bosrug) heet; groot versus klein.

De Zweedse zomers kunnen heel warm zijn en de nachten zijn dan lang en licht. In de herfst en de lente zijn de zonsondergangen fantastich van kleur en kan men ontelbaar veel sterren aanschouwen. In de winter kan men schaatsen op alle meren in de buurt en langlaufen direct vanaf het huis.

Als men er op uit wil, zijn er veel mogelijkheden in de buurt: een uitgebreide lijst met mogelijkheden is op de pagina Omgeving vermeld. In de tabel op de pagina Beschikbaarheid zijn alle speciale Zweedse feestdagen aangegeven; zoals Santa Lucia, Fettisdagen, Valborgsmässoafton en de belangrijkste Midsommarafton. Dans mee rond het Valborg vuur of rond de boom met Midzomernacht.

Wij zijn in 2005 met ons hele gezin uit Nederland geemigreerd naar het rustieke Zweden en spreken vloeiend Nederlands, Zweeds en Engels en redden ons ook nog in het Duits.

Welkom! of zoals ze in het Zweeds zeggen: Välkommen!